zaterdag 11 januari 2014

Wat is een goede haaknaald?

Illustratie foto.

Haaknaalden je hebt ze in alle soorten kleuren en maten en ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen "Ik heb last van mijn handen welke naald is geschikt voor mij?

Op deze vraag is geen kant en klaar antwoord te geven omdat iedereen een andere haakstijl en klachten heeft bestaan er dan goede en slechte naalden? Wat is goed wat is slecht dat is heel persoonlijk ook hierbij geldt als je tevreden bent met haaknaalden van een Euro, dan moet je dat zo laten en er lekker mee werken.

Vroegar kwam je niet verder dan de klassieke haaknaalden van bijvoorbeeld Prym of de Hema maar in deze tegenwoordige tijd zijn er ook de ergonomische naalden te koop in de meest hippe kleuren maar wat beloven deze naalden nu eigenlijk?

Ook ik ben de (on)gelukkige die pijnklachten heeft en natuurlijk vooral in de handen en ben daarom van de klassieke naalden afgestapt Ik ben met dank aan mijn omgeving in het bezit van een set van Clover en een set Knit-pro. En dan de vraag zit er tussen de twee merken verschil?

Qua vorm lijken ze op elkaar alle twee de merken liggen goed in de hand bovenhands en onderhands de naalden hebben mooi gevormde gladde haken zodat je werk niet gaat lussen.
Het enige verschil is de prijs Clover is duurder dan Knitpro.

Dan is er ook nog een zeer ergonomische haaknaald te verkrijgen van het merk Addi. De Addi Swing zoals deze naalden verkocht word de duurste van de drie en het oogt ook zeer imposant met zijn ronde en gebogen vormen het lijkt wel een klein schoenlepeltje. Ik heb deze naald no4 een week geleden aangeschaft om te proberen of dat wat verlichting geeft. Als je deze naald in het begin in de hand hebt liggen dan geeft het niet direct het gevoel "dat gaat prettig werken" enige gewenning is nodig.

In princiepen werkt deze naald het zelfde als de Clover en de Knit-pro als je net als ik een onderhandse haker bent Als je bovenhands de naald vasthoud dan kan het enige verlichting geven omdat de handpalm op de naald kan rusten.

En zo zijn er velen merken die met geweldige termen en vormen in de ergonomische haakwereld proberen door te dringen ze hebben allemaal één ding gemeen dat ze veel prijziger zijn dan de klassieke haaknaald en dat ze allemaal het zelfde doen en een kant en klaar antwoord van welke goed werkt is heel persoonlijk. Helaas dat er in deze tijd niet meer de mogelijkheid bestaat om op elke hoek van de straat een handwerkwinkel binnen te stappen zodat je deze naalden even in de hand kan houden.
Maar anderzijds weet ik uit ervaring dat even een naald in de hand houden niet het zelfde werkt als een meter er mee haken.

Mijn conclusie is dat alle merken een mooi commercieel plaatje aan de naalden hebben hangen en door de mooie kleurtjes is het erg aantrekkelijk om ze te kopen. Wat goed of slecht is ik denk dat het een gevoelskwestie is realistisch gezien is als je reuma en of artrose klachten hebt is het met alles behelpen dus ook met haken.      

9 opmerkingen:

 1. Ik gebruik sinds vorig jaar de clover amour en ben daar heel tevreden over. Had nog die oude ijzere haaknaalden. Het is een wereld van verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil er graag nog wat aan toevoegen; de clover amour heeft een supermooie gepolijste punt, waardoor het als een warm mes door koude boter glijd, en daardoor ook zeer geschikt voor garens die de neiging hebben om te splijten. Met de amour heb je daar veel minder last van. Ik noem het de Rolls Royce onder de haaknaalden; door de gepolijste punt haakt deze haaknaald zo ongelooflijk superfijn! Wanneer je veel haakt is dit een absolute must-have ;-).
  De pony heeft net als de Addy een ergonomische naald en is erg fijn wanneer je bijv last hebt van het Carpaal Tunnel Syndroom (zoals ik) je hebt dan veel minder last van tintelende vingers, dus uit ervaring , dit is ook een aanrader!
  en voor wat betreft prijzen: als je de hele dag voor je werk achter een pc zit, investeer je in een goede bureaustoel...waarom zou je , als je net als ons, verslaafd bent aan haken, niet een paar euro's meer neerleggen voor een fijne haaknaald? Het haakt echt zoveel fijner! * einde pleidooi* :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de Clover wel even in handen gehad, maar vond het handvat zo plakkerig / rubberig. (Misschien mijn afkeer omdat ik een latex-allergie heb, hoor).
  Ik heb alle maten van de Knit-pro en ben hier erg gelukkig mee. Voor kleine stukjes haken (kleine projectjes) heb ik ook een stel goedkope naalden van de Wibra liggen. Die doen het ook prima.
  X Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de ene klacht is de andere niet , dus voor ieder klacht een andere naald. Ik heb voor mijn fybriomyalgie de clover amour en die bevalt goed

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De haaknaalden van het plaatje waar kan ik die kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar zijn deze te koop met het bloemenmotief?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...