woensdag 1 januari 2014

CAL kleuren en materiaal-kwestie

Het aftellen is nu echt begonnen ik zie vele berichten op de faceboek-groep zie ik verhitte berichten vol twijfel over kleuren en materiaalkeus en daar hele theorieën op los laten.
Wel! vroegar heb ik ooit eens een creatieve opleiding gevolgd en daar kreeg ik kleurenleer er werd dan verteld met kleurencirkels kleur theorieën wat wel en niet kan. Prachtig zo`n kleuren cirkel met zijn theorieën en de bijbehorende docent die een verwoede poging deed om er een begrijpende combinatie er van te maken maar ik had mijn bedenkingen dat weer als eigenwijs werd beschouwd.

Nu gaan bij mij al de haren tegen het plafond aan plakken dat er een kleurtheorie is met de bij behorende regels, mijn mening is dat kleur een gevoelskwestie is en als je zin hebt om kleuren te gebruiken die volgens de theorie niet bij elkaar passen moet je het gewoon doen het is jouw kleur en werkstuk en jij hebt er een goed gevoel bij.

Ik zie ook vele die met een soort kleurgenerator een vast schema gaan maken waarom zou je,je eigen creativiteit aan kleuren vast leggen in een schema? Begin met een kleur aan je deken en als je de toer hebt afgerond laat je ,je kleurgevoel spreken en je zult zien dat er prachtige combinaties uit voortvloeien en dat je zo`n generator helemaal niet nodig hebt. Denk je echt dat een ontwerper denkt "nu moet ik even mijn kleurencirkel er bij pakken" of ik moet even mijn kleurgenerator raadplegen? die gaat ook op zijn gevoel af en haalt inspiratie uit zijn omgeving.

Kleurgevoel? Iedereen heeft kleurgevoel wel in meerdere of mindere maten maar iedereen kan combineren alles mag en kan als je,je gevoel laat spreken.

Mijn tips.
Neem een kleur die je aanspreekt bijvoorbeeld een stukje behang of een beker uit de kast het kan van alles zijn en zet of leg deze op een plekje neer waar je steeds zit of langsloopt of ga op de bank zitten waar de deken misschien komt te liggen.
Vanuit die kleur ga je het kleurenspel uitbouwen denk er niet te veel over na je eerste gevoel is meestal de juiste en je schrijft de kleur op net zo lang tot dat je alle kleurtjes bij elkaar hebt en vervolgens ga je niet meer veranderen omdat de twijfel juist alleen maar erger wordt en laat je niet leiden door eventuele mode kleuren die zijn zo weer verdwenen.
Nu heb je de keuze gemaakt en nu alleen nog maar je gevoel laten spreken en combineren.

Materiaalkeus
Ik kan natuurlijk niet in ieder zijn financiële situatie kijken maar zo`n deken zit heel veel werk in het zou erg zonde zijn als je een verkeerde materiaal keuze doet en dat wil niet zeggen dat je het duurste van het duurste moet moet nemen want de prijs zegt niet alles over het materiaal.
Je moet bekijken wat voor doel zo`n deken heeft ga je het intensief gebruiken dan zou ik de wol van de Action en kruidvat toch achterwegen laten tenzij je de deken alleen gaat gebruiken als decoratie over een leuning van een stoel of bank.
Zeeman en Wibra heeft prima wol alleen zit je wel met een beperkt kleur assortiment als het je kleuren zijn? prima!
Ik zie mensen massaal achter Stylcraft aan lopen en andere mensen gaan dan weer twijfelen, maar waar men massaal achteraan gaat hoeft niet per definitie goed te zijn en geschikt te zijn voor jouw doel. Wat de buurvrouw heeft en doet kan wel helemaal niet bij je passen hou dit in gedachten.
Er zijn genoeg alternatieven op het gebied van acryl en katoen en er is altijd wel iets wat binnen je budget past en wat een ander heel fijn materiaal vind om mee te werken kan voor jou wel heel erg tegenvallen koop soms een bolletje maak er een klein werkstukje van dan ondervind je zelf wat het materiaal doet voor jou.

Ik hoop dat ik een paar mensen een klein beetje op weg geholpen heb met keuzes maken met dit stukje
Twijfel is de grootste boosdoener in je creatieve geest. :-)12 opmerkingen:

 1. ik had t niet beter kunnen zeggen.....helemaal mee eens!!! goed dat je dit zo uitgewerkt hebt!!!!

  gr. Cynthia Molenaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauwww mooi stukje geschreven!
  Lieve groetjes Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super-blogje!! Ik weet nog van vroeger dat oranje en paars bij elkaar vloekten, die kleuren mocht je zeker niet combineren. Als ik nu kijk wat voor mooie combinaties je ermee kunt maken, samen met andere kleuren! Ik heb voor mijzelf een kleuren-theorie: die vaak werkt. Ik speel heel vaak met kleurtjes, omdat ik graag kralen maak van klei. Een kleur toevoegen die net een beetje 'spanning' geeft, maakt het geheel veel mooier om naar te kijken. Daar denk ik helemaal niet bewust over na, ik doe altijd maar wat, maar merk dat ik daar vaak op uitkom.
  Ik merk ook dat als ik alle kleuren van één merk garen uit wil kiezen, ik niet tot een keuze kan komen. Ik wil dan net een ander kleurtje erbij. Kortom, ik gooi alle merken door elkaar en doe maar wat... Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanuit je hart werken met de kleuren die jouw kleuren zijn, helemaal mijn ding. Juist dit project daagt je uit om van de platgetreden paadjes af te wijken en willekleurig te werk te gaan. Daar is helemaal geen lef voor nodig, alleen maar durf om echt je gevoel te laten spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk je eigen creatieve geest volgen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn kleurtjes op mijn gevoel gekozen. Toch heb ik de kleurengenerator geraadpleegd om ongeveer een goede verdeling te krijgen omdat ik met een beperkt aantal kleuren zal werken. Het wil daarom niet zeggen dat ik mij daar persé aan zal houden. Ik zal het wel zien als het niet goed aanvoelt en dan stap ik daar van af hoor. De kleuren moeten ook uitkomen met de steken en rijen die gecombineerd worden, dus ik ben mij er zeker van bewust dat je er van af moet kunnen stappen.
  Veel plezier allemaal met de CAL.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede blog post! Ik zat al te twijfelen of ik de Streep generator wilde gebruiken maar ik ga nu gewoon na iedere streep kijken wat er past. Lekker op gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Had zelf mijn bij Wibra gekochte acryl (toevallig hadden ze best veel kleuren in Utrecht) en wat restjes uit de kast achter elkaar op de grond gelegd. Beetje schuiven en luisteren naar mijn gevoel. Volgens mij komt het dan goed! De bollen zitten nu weer in de zak te wachten op 3 januari. En misschien zegt mijn gevoel dan wel net iets anders....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal mee eens, en wat een leuk blogje heb je,
  Je hebt er een volger bij!
  Groetjes Chantal van het blogje HaakBrei-n ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dit zijn hele goeie tips alleen ik ga erg eigenwijs doen ik ga mijn eerste deken haken met acryl van de action dubbeldraads en wil hem als sprei op bed of savonds op de bank gaan gebruiken om er onder te kruipen als ik het koud heb hoop dat het een mooie deken word en dat ik er geen spijt van krijgt

  groetjes patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Recht uit m'n hart! Jij bent uniek en jouw kleurenpalet eveneens! Geniet ervan

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...